Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Μερακλίδικα μπιφτέκια





















Η παρακάτω συνταγή είναι εμπνευσμένη από τις μπιφτεκοσυνταγές του Κώστα Τσίγκα στο Cook Book no38. Το συγκεκριμένο τεύχος ήταν αφιερωμένο στα μπιφτέκια γενικά, δηλαδή ένας τέλειος οδηγός για όποιον έχει σχετικές ανησυχίες. (Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος)

Υλικά που θα χρειαστούμε:
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά 
4 κουτ. σούπας σόγια sauce
3 κουτ. σούπας μουστάρδα
2 κουτ. σούπας κέτσαπ
2 κουτ. γλυκού κύμινο
2 κουτ. γλυκού κάρι (καυτερό ή όχι) 
2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σκόνη
1 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Πρώτα καραμελώνουμε το κρεμμύδι: Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε με το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σκουρύνει αλλά να μην καεί. Το αφήνουμε να κρυώσει. Αναμειγνύουμε σε μπολ τον κιμά με τα μπαχαρικά, τις σάλτσες και το καραμελωμένο κρεμμύδι (προσθέτουμε ψωμί ή φρυγανιά και αβγό αν θέλουμε). Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο, πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα ψήνουμε ή τα τηγανίζουμε. Αλάτι αν θέλουμε (μεταξύ μας δεν το έχουν και πολύ ανάγκη) προσθέτουμε στα μπιφτέκια μας μόνο πάνω στην επιφάνειά τους όταν θα τους έχουμε δώσει το τελικό σχήμα πριν το ψήσιμο γιατί τα στεγνώνει, όπως επισημαίνει και ο Τσίγκας.

Δοκιμάστε τα και μαγειρευτά σαν ψευτοσουτζουκάκια με μια απλή κόκκινη σάλτσα (ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο) ή στον φούρνο με πατάτες και θα με θυμηθείτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου