Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Μαρμελάδα σύκο

























Υλικά που θα χρειαστούμε:
2 κιλά σύκα πλυμένα κάτω από τρεχούμενο νερό, καθαρισμένα από το κοτσανάκι τους και κομμένα στη μέση (υπολογίστε περίπου 2 κιλά + 200 γρ. σύκα ακαθάριστα)
800 γρ. ζάχαρη καστανή
6-8 φύλλα δάφνη αποξηραμένη
2 κουτ. γλυκού κοφτά ras el hanout (ρας ελ χανούτ, στα μπαχαράδικα της Ευριπίδου)
2 πορτοκάλια μέτρια για τον χυμό τους

Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα μια στρώση σύκα, τη μισή ζάχαρη, το μισό ras el hanout και τα μισά φύλλα δάφνης. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα σύκα, ζάχαρη, δάφνη και μπαχαρικό. Περιχύνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού και κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού ο χυμός. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση και μετά χαμηλώνουμε ίσα να σιγοβράζει το μείγμα (έβρασα το σύκο για 1 ώρα και 15 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά.) Δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε κάπου κάπου με ξύλινη κουτάλα και να ελέγχουμε τη μαρμελάδα για να μην κολλήσει. (Οταν έπηξε όσο ήθελα, κατέβασα από την φωτιά και με τη ράβδο-blender πολτοποίησα το μείγμα.)
Μορείτε να δοκιμάσετε αυτή την μαρμελάδα σύκο και σαν chutney (τσάτνι) συνοδεύοντας τυριά, αλλαντικά ή ψητά κρεατικά. Επίσης μπορείτε να βάλετε μια κουταλιά μέσα σε vinaigrette (βινεγκρέτ) για πράσινα λαχανικά.

Υ.Γ. Σας θυμίζω ότι εάν θέλουμε να αποστειρώσουμε τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε για να αποθηκεύσουμε εκτός ψυγείου την μαρμελάδα μας ακολουθούμε τις οδηγίες που θα βρούμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου