Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Αλμυρά κέικς

Mπομπότα με τυριά

Συνταγή της Ελένης Ψιχούλη από το Cook Book 11
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης

Υλικά που θα χρειαστούμε:
300 γρ. φέτα τριμμένη
200 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
100 γρ. ανθότυρο ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι βούτυρο
400 γρ. καλαμποκάλευρο
150 γρ. γάλα φρέσκο
2 αβγά χτυπημένα
2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο (ή ρίγανη, δυόσμο ή θυμάρι ξερά)
φρυγανιά τριμμένη για το πασπάλισμα
αλάτι, πιπέρι

Bράζουμε μισό λίτρο νερό σε μια κατσαρόλα. Μόλις το αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός. Aφήνουμε να κρυώσει, ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά. Bουτυρώνουμε ένα ταψί ή μια φόρμα και το πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Προσθέτουμε στον χυλό τα τυριά, τα μυρωδικά και τα αβγά ελαφρά χτυπημένα. Aνακατεύουμε καλά και απλώνουμε το μείγμα στο σκεύος. Iσιώνουμε την επιφάνεια και την πασπαλίζουμε με φρυγανιά και με το υπόλοιπο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200°C για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
H μπομπότα είναι μια ιδανική λύση για τυρόπιτα αν δεν θέλετε να μπείτε στον κόπο να ανοίξετε φύλλο. Aλλά συνοδεύει ωραία και κρέατα ή ψητό κοτόπουλο. (Μαρμαράκι μου, εσύ βάλε άλλα τυράκια αντί για φέτα και ανθότυρο. Πρόσεξε μόνο να μην είναι πολύ λιπαρά και να έχουν άλλη υφή από την κεφαλογραβιέρα γιατί θα γίνει «στούκας» η μπομπότα σου!)


Αλμυρό κέικ των διακοσίων

Συνταγή του Μάκη Γεωργιάδη από το Cook Book 28
Φωτογραφία: Λάμπρος Μέντζος

Υλικά που θα χρειαστούμε:
200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο 
200 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
200 γρ. γιαούρτι πλήρες στραγγιστό
4 αβγά 
2 κουτ. σούπας βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο 
αλάτι, πιπέρι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) σε βαθύ μπολ μέχρι να γίνει αφράτο. Κατόπιν, ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά και συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι, το τριμμένο τυρί, το ζαμπόν, το γιαούρτι, τον βασιλικό και αλατοπιπερώνουμε. Εξακολουθούμε να χτυπάμε μέχρι να επιτύχουμε ένα μείγμα ομογενές. Αλείφουμε μια μέτρια φόρμα για κέικ με λίγο βούτυρο, την αλευρώνουμε ελαφρά και παντού, και μεταφέρουμε μέσα το μείγμα μας. Ψήνουμε το κέικ στους 180°C για 25 λεπτά. 
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κεφαλοτύρι με φέτα και να προσθέσουμε μερικές ελιές ψιλοκομμένες. Σε αυτήν την περίπτωση, θα αλλάξουμε μυρωδικό, βάζοντας στο κέικ μας δεντρολίβανο ή ρίγανη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου