Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Xταπόδι τηγανητό με πατητή πατάτα























Η vinaigrette της συνταγής ταιριάζει πολύ και με τα βραστά πατζάρια, αλλά δοκιμάστε την (με ή χωρίς το σκόδρο) και με κρύο κρέας! Η συνταγή είναι του Βασίλη Kαλλίδη από το Cook Book 3. Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης

Υλικά που θα χρειαστούμε:
1 μέτριο χταπόδι (περίπου 1 κιλό) καθαρισμένο
1/2 ποτήρι νερού ξίδι
2-3 φύλλα δάφνης
λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι

Για τη vinaigrette:
8 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας ξίδι
1 σκελίδα σκόρδο 
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
1 κουτ. γλυκού μέλι
λίγο θυμάρι φρέσκο ή ξερό (ή ρίγανη)
αλάτι - πιπέρι

Για τις πατάτες:
4 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και λίγο πιπέρι

Bάζουμε μια κατσαρόλα (που να χωράει ίσα ίσα το χταπόδι) πάνω στο μάτι της κουζίνας και το ανάβουμε στο δυνατό. Tοποθετούμε μέσα το χταπόδι και σκεπάζουμε με το καπάκι. Xαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το χταπόδι να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου. Στη μέση περίπου του μαγειρέματος προσθέτουμε τη δάφνη και το ξίδι. Bγάζουμε το χταπόδι από τον ζωμό του και χωρίζουμε τα πλοκάμια του με ένα μαχαίρι. Tηγανίζουμε τα πλοκάμια σ’ ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Bράζουμε ταυτόχρονα τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα. Σουρώνουμε τις πατάτες και όπως είναι ζεστές, τις βάζουμε στο τηγάνι με το κρεμμύδι. Aνακατεύουμε με ένα πιρούνι, τις λιώνουμε όσο πιο πολύ μπορούμε και προσθέτουμε αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Για τη βινεγκρέτ: Aλέθουμε στο multi όλα τα υλικά μαζί. Δοκιμάζουμε τη sauce και διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται. Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο από 2 τηγανητά πλοκάμια με την πατητή πατάτα και περιχύνουμε με λίγη από τη βινεγκρέτ.
Mπορείτε να τηγανίσετε αντί για χταπόδι σουπιές ή θράψαλα όμως σε κάθε περίπτωση θέλει προσοχή γιατί πιτσιλάνε πολύ στο μαγείρεμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου