Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ψωμί χωρίς ζύμωμα

Ο αγαπημένος Κωστας Τσίγκας μου έδωσε αυτή τη συνταγή για ψωμί την οποία κάνει κι αυτός στο σπίτι του και είναι ενθουσιασμένος. Το ψωμί βγαίνει λίγο ξινό, σαν να περιέχει προζύμι. Εγώ το έψησα σε στρογγυλό πυρέξ σκεύος για souffle. Προσοχή! Μπορεί να χρειαστεί παραπάνω χρόνο στο ψήσιμο, εξαρτάται από τον φούρνο.





Υλικά που θα χρειαστούμε για μια φρατζόλα:
3 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί (αλεύρι σκληρό)
ή 1 φλιτζάνι αλέυρι για όλες τις χρήσεις, 1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης και 1 φλιτζάνι αλέυρι λημνιό (κίτρινο)
1/4 κουτ. γλυκού μαγιά σκόνη
1 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 5/8 φλιτζάνια χλιαρό νερό

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη με το χέρι μας. Σκεπάζουμε την λεκάνη με μια βρεγμένη και στιμένη πετσέτα κουζίνας και από πάνω σκεπάζουμε την λεκάνη με διαφανή μεβράνη ή την βάζουμε σε μεγάλη σακούλα και κλείνουμε καλά. Αφήνουμε την ζύμη μας να δουλέψει για 24 - 28 ώρες (το άφησα 1 1/2 μέρα και δεν το «χάλασε» καθόλου). Στη συνέχεια, αδειάζουμε την ζύμη σε φόρμα ή σε ταψί και την βάζουμε στον φούρνο στους 50ο (πάνω-κάτω χωρίς αέρα) για 10 λεπτά. Κατόπιν ψήνουμε το ψωμί στους 180ο για 45 - 50 λεπτά. (Ο χρόνος ψησίματος είναι σχετικός... Εγώ το έψηνα σχεδον δύο ώρες στον χαζοφουρνό μου και το δοκίμαζα κατα διαστήματα με μαχαίρι, όπως κάνουμε με τα κέικς μέχρι να βεβαιωθώ οτι είναι έτοιμο.)
Αν θέλουμε να χαράξουμε την φρατζόλα μας το κάνουμε μετά τα 5 πρώτα λεπτά του κανονικού ψησίματος. 
Μπορούμε να τοποθετήσουμε μέσα στον φούρνο ένα μεταλικό μπολ με νερό. Μ' αυτόν τον τρόπο οι υδρατμοί θα βοηθήσουν να μην στεγνώσει το ψωμί. 
Κρατάμε λίγο από το ωμό τελικό ζυμάρι σε ένα ταπερ που κλείνει στο ψυγείο για να το προσθέσουμε στην επόμενη ζύμη μας. Ο Κώστας Τσίγκας λέει ότι η γεύση που του δίνει είναι μοναδική...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου