Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Soufflé
















Υλικά που θα χρειαστούμε:
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. βούτυρο
1/2 lt γάλα
6 αβγά (χωριστά τους κρόκους, και τα ασπράδια μόνα τους χτυπημένα καλά σε μαρέγκα)
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

Σε μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα λίγο λίγο, όπως στην μπεσαμέλ, και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά. Όταν το μείγμα γίνει ομοιόμορφο το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ανακατεύοντας τους κρόκους, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Στο τέλος βάζουμε και τη μαρέγκα ανακατεύοντας το μείγμα προσεκτικά από κάτω προς τα πάνω ελαφρά.
Η παραπάνω βάση για soufflé είναι για 6 ατομικά πυρεξάκια ή για ένα μεγάλο ειδικό σκεύος. Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για γέμιση ποικίλουν. Μπορεί να είναι τυριά, ζαμπόν, σπανάκι, μπρόκολο, μανιτάρια, μπέικον, καπνιστός σολομός, θαλασσινά... Τα λαχανικά αρκεί να είναι ζεματισμένα και στραγγισμένα, τα θαλασσινά βρασμένα, στραγγισμένα και τα τυριά τριμμένα... Όπως και να έχει πάντως, στρώνουμε το 1/3 από το μείγμα-βάση στο κάτω μέρος του σκεύους, πάνω στρώνουμε τα μισά από τα υλικά μας, συνεχίζουμε με το επόμενο 1/3 μείγματος, τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνουμε το τελευταίο 1/3 από πάνω να πάει παντού. Δεν ξεχνάμε να πασπαλίσουμε το soufflé με λίγη τριμμένη φρυγανιά (φτάνουν 2 - 3 φρυγανιές) για τέλεια κρούστα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά το μεγάλο σκεύος ή άν πρόκειται για ατομικά φτάνουν 20 λεπτά. Το soufflé σερβίρεται αμέσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου