Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Σολομός με μανιτάρια και μυρωδικά στον φούρνο
































Τέλεια συνταγή του Κώστα Τσίγκα! Δεν είχα φρέσκο βασιλικό και έβαλα στην θέση του ελαιόλαδο αρωματισμένο με βασιλικό (όσες κουτ. σούπας ελαιόλαδο) που έχω φτιάξει σε βάζο για να μου βρίσκεται τον χειμώνα... (Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος)

Yλικά που θα χρειαστούμε:
4 κομμάτια σολομό φρέσκο (250 γρ. έκαστο)
200 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα 

Για το μαρινάρισμα:
2 κουτ. σούπας μπαλσάμικο
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. γλυκού μέλι
2 κουτ. γλυκού σόγια
2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκάλι
1 κουτ. γλυκού χυμό λεμόνι
1 κουτ. γλυκού βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο 
1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό
αλάτι και πιπέρι

Βάζουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάτα σε ένα μεγάλο μπολ και τα αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να δέσουν οι γεύσεις. Απλώνουμε σε ένα γυάλινο ταψί το ψάρι, αλατοπιπερώνουμε και το περιχύνουμε με τη μαρινάτα (να καλύψει όλη την επιφάνεια του ψαριού). Μεταφέρουμε και το ταψί σκεπασμένο στο ψυγείο και το αφήνουμε 2-6 ώρες. Ενδιάμεσα γυρίζουμε το ψάρι πάνω-κάτω για να μαριναριστεί καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν αρχίσουμε το ψήσιμο. Βάζουμε μέσα στο ταψί τα μανιτάρια και με ένα κουτάλι βρέχουμε ξανά την επιφάνεια του ψαριού με τα υγρά. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε μαζί με τη σάλτσα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου