Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Φραουλάδα

Τώρα που οι φράουλες είναι στην καλύτερη εποχή τους (όχι λόγω Μανωλάδας) και έχει πέσει και η τιμή τους, μπορουμε να φτιάξουμε φραουλάδα. Πως λέμε βυσσιναδα; κάπως έτσι ειναι και η φραουλάδα! Συμπυκνωμένος χυμός, δηλαδή, που οταν θέλουμε τον αραιώνουμε με νερό και απολαμβάνουμε το εξαιρετικό άρωμα της φράουλας.

Υλικά που θα χρειαστούμε:
1 κιλό φράουλες (οχι πολύ άγουρες)
500 γρ. ζάχαρη καστανή
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
3 ξυλάκια κανέλας
1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
1 αστεροειδή γλυκάνισο
1 κουτ. σούπας ροδόνερο

Καθαρίζουμε τις φράουλες (το καθαρό βάρος που μου έμεινε ήταν 780 γρ.), τις βάζουμε σε μεγαλη κατσαρόλα και τις ραντιζουμε με τη ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού. Τις αφήνουμε για μια ώρα να κατεβασουν τα υγρά τους και στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτος από το ροδόνερο και σιγοβράζουμε και ξαφρίζουμε αν χρειαστεί, για 1 έως 1 1/2 ώρα περίπου (προσοχή η φωτιά να ειναι χαμηλή γιατί ξεχειλίζει εύκολα το μείγμα) μέχρι το μείγμα να μείνει στο 1/2 της αρχικής ποσότητας και να δέσει το σιρόπι. Κατεβάζουμε, αφαιρούμε τις κανέλες και τον γλυκάνισο και χτυπάμε στο μπλέντερ ή με ράβδο κουζίνας μέχρι να πολτοποιηθούν οι φράουλες. Αδειάζουμε με χωνί σε καθαρό μπουκάλι. Σερβιρεται δροσερή με λίγο δυόσμο. Διατηρείται για 1 έως 2 μήνες στο ψυγείο.

Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον χυμό πορτοκαλιού με λεμονιου ή αν θέλουμε μπορούμε να αναμείξουμε και τα δύο κατα τα γούστα μας. Μπορούμε, ακόμη, να φυλάξουμε για περισσότερο καιρο την φραουλάδα αν τη βάλουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα σκεύη (όπως έχουμε αναφέρει παλαιώτερα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου